Egenföretagare

Är du egenföretagare? Som egenföretagare kan det vara av god anledning att vara med i ett fackförbund. Det finns ofta bra förmåner och rabatter du som egenföretagare kan få som medlem i ett fackförbund. Som ett exempel har Unionen ett skräddarsytt medlemskap för dig som driver eget företag. Som medlem får du tillgång till inkomstförsäkring, personförsäkringar, sjukvårdsförsäkring, pensionssparande och företagsförsäkring. Som egenföretagare kan du också utnyttja 10 timmars gratis affärsjuridisk rådgivning per år som medlem hos Unionen som egenföretagare. För mer information kring medlemskap hos Unionen som egenföretagare läs gärna mer direkt på Unionens hemsida.

Unionen – Inkomstförsäkring för dig som är egenföretagare

En egenföretagare är en person som driver enskild firma eller ett handelsbolag. Den egna företagaren är personligt ansvarig för företaget skulder till skillnad från i ett aktiebolag där det är skillnad mellan individen och bolagets skulder. Det är möjligt att ha anställda i en enskild firma fast det är inte lika vanligt som att en egen företagare som behöver anställa ombildar det egna företaget till en annan form. Vanligtvis till aktiebolag. Många egna företagare som bedriver sitt företag i aktiebolagsform kanske bara har en enda anställd, nämligen sig själv.

Som egenföretagare måste du hitta dina kunder själv och hålla god relation med dina kunder. Ofta har en egenföretagare en eller några få kunder. Ibland behövs goda råd inom det affärsjuridiska området och där finns möjlighet att utnyttja detta hos Unionen om du blir medlem där. Det är bra när du behöver gå igenom affärsjuridiken, avtal m.m. Det händer också att du kanske vill avsluta din firma som egen företagare. Då blir du arbetslös. Är du medlem i Unionen har du då möjlighet att nyttja din inkomstförsäkring för egenföretagare. En inkomst för egenföretagare kan skifta från månad till månad, men om du behöver utnyttja inkomstförsäkring från Unionen för egenföretagare så baseras din inkomst på din årslön bakåt i tiden. Det kan kännas tryggt för dig som egenföretagare att det finns en inkomstförsäkring som täcker upp mellan perioden då du går från egenföretagare till anställd. Vardagskostnader måste ju betalas oavsett du är egenföretagare, anställd eller arbetslös. Din trygghet kan faktiskt göra att du kan känna dig tryggare i ditt arbete som egenföretagare vilket kan leda till att du hamna i en situation där du slipper utnyttja din inkomstförsäkring som egenföretagare.